ZöldZen krém

 


A ZöldZen torta krémje már tökéletes, csak a megfelelő piskótát keresem hozzá. A ZöldZen torta saját agyszülemény mind névben mind krémben, így puszta véletlen ha bárkiével megegyezik. Hátránya, hogy 24 órával a torta elkészítése előtt, el kell kezdeni a habtejszín infúzionálását. 

18-20 cm-es 3-4 szeletre vágott tortára elegendő krém:

Infúzionált habtejszín:

  • 250 ml habtejszín
  • egy maréknyi fűszernövény (1-2 ág menta, többi citromfű)
  • fél citrom héja (kis méretű bio citrom)

A fűszernövényeket pár mozdulattal vágjuk durván fel. Csak annyira szükséges, hogy az aromát átadják, és kényelmesen le tudjuk később szűrni. A citrom héját vastagabb reszelőn reszeljük le, itt is a későbbi szűrhetőség a cél. Habtejszínt öntsük egy légmentesen záródó szagmentes műanyag edénybe. Tehát ne az előzőleg pörköltszaftos megsárgult műanyag edényt válasszuk, mert könnyen szagot és színt ereszthet. Az edény makulátlanul legyen tiszta, mivel habtejszínnel dolgozunk, így a szabályok itt is élnek. A habtejszínbe dobjuk bele a fűszernövényeket és a citrom héját. Keverjük meg és pár óra múlva ismét keverjük meg. 12 óra elteltével kóstoljuk meg, ha túlságosan haloványnak érezzük az ízt, tegyünk még fűszernövényt bele, ha túl erősnek, akkor vegyük ki belőle. 24 óra elteltével szűrjük le. Az íz erősségét mindenki saját szájíze szerint állítsa be. 

ZöldZen krém:

  • 250 ml infúzionált habtejszín (citromfű, menta, citromhéj)
  • 250 ml mascarpone
  • 1 marék fűszernövény (citromfű, menta, néhány levél kóla) 
  • vanillin cukor ízlés szerint (nálam 1-2 evőkanál)
  • fél citrom leve
  • zöld ételfesték
  • 1 teáskanál zselatin expressz (opcionális)

A mascarponet keverjük levegősre a cukorral, míg az el nem olvad benne. A fűszernövényeket vágjuk apró darabokra, minél apróbb, annál jobb. Kóla gyógynövény kihagyható, én csak kísérő aromának tettem bele, de tudom, nehéz beszerezni. Nekem az erkélyen burjánzik, így onnan szedegetem a leveleket. Az ételfestéket, a citrom levét és a fűszernövényeket keverjük jól el a mascarponeba. Verjük keményre a habtejszínt, keverjük el a mascarponeval. Ha túl lágynak érezzük a krémet, vagy lágy lett a habtejszín, akkor zselatin expresszből egy teáskanálnyit keverjünk hozzá biztosítéknak.

Telefonnal készült az első kép, nézzétek el a minőségét. Igazából a kész tortán nem látszik annyira a krém színe és a fűszernövény darabkák benne, ezért raktam be.

 



Megjegyzések