Bevallom töredelmesen, hogy gyakran vadászok kifejezésekre neves cukrászok oldalain. Baracskay Angéla honlapján találtam egy mondatot, ami felcsigázta a fantáziámat. Már régóta tipródok, hogy hogyan lehetne a habtejszínt ízesíteni természetes úton, hogy utána felverhető is maradjon. Angéla megemlített egy eljárást, amit infúzionálásnak hívnak, miszerint a habtejszínbe áztatjuk a kívánt ízt. Pont ezt kerestem, köszönöm Angéla!
Kicsit utána olvasgattam, hogy mi is ez, hogy is működik. Egyik változatát ki is próbáltam, másik még kipróbálás alatt.
Hideg infúzionálás:
Alapvetően olyan összetevőkkel működik, amik ereszteni tudják az ízűket hidegen is. Pl: friss fűszernövények, ehető virágszirmok, szárított teák, erős aromájú szárított növények (pl: levendula, ánizs) alkalmasak erre. Ha nem erősen színező hozzávalót használunk, akkor a habtejszín hófehér színe is megmarad.
Enyhébb ízűekből (pl: citromfű) 2-2,5 dl tejszínre 1 kisebb maréknyi szükséges, erős ízűekből (pl: szárított levendula) púpos teáskanálnyi elegendő, de mindenki tapasztalja ki magának, hogy mi az erős, mi a kellemes. Az ízesítőket vágjuk akkora darabokra amiket kényelmesen le tudunk szűrni később, tehát ne 1 mm-es fecnikké. Értelemszerűen a szárított levendulát csak beleszórjuk, nem daraboljuk. Egyes leírások említik, hogy ne zúzzuk, hanem vágjuk a friss növényeket. Bevallom én kissé morzsoltam és vágtam is.
Tegyük a tejszínbe és várjunk 8-12-24 órát. Zárható dobozba csináljuk, hogy más szagokat, ízeket ne vegyen át a habtejszín, illetve ne tudjon semmi se beleesni, csöppenni. Közbe néha kóstolhatunk, ha túlságosan enyhének érezzük 12 óra elteltével, akkor tegyünk még hozzá. Ha túl erős, akkor később hígítani tudjuk további habtejszínnel. Szűrjük le a habtejszínt, hogy ízesítő darabka ne kerüljön bele. Nyomkodjuk ki az ízesítőt is, hogy minél több habtejszínt visszakapjunk, majd az ízesítőt dobjuk ki.
Kóstoljuk meg, ha elégedettek vagyunk az ízével, akkor a szokásos módon habbá verhetjük.
Ha magát a krémünket nem kívánjuk máshogy ízesíteni, akkor jó erősre infúzionáljuk a habtejszínt, hogy a teljes krém átvegye majd az ízét.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése