Francia saláta


Gyerekkoromban a karácsony szerves része volt a francia saláta. Emlékeim szerint mindig is szerettem ezt a "furcsaságot". Ma már alap, hogy különféle látszólag össze nem illő ízeket kombinálunk, de akkoriban újdonságnak minősült. A francia saláta mindenkinél más receptet jelent, van aki összedobálja 15 perc alatt, van aki inkább készen veszi, van aki mirelit alapot használ stb... Kimondhatatlanul sok francia saláta szerű képződmény ettem már, és igazából elég kevés volt ami hozta azt a gyerekkori élményt. Rájöttem, ezt az ételt is tisztelni kell, és minőség romlására megy lustaság.

Hozzávalók:

  • 1-2 szál nagy répa
  • 1-2 db öklömnyi krumpli
  • fél konzerv kukorica (vagy ennek megfelelő mennyiségű fagyasztott)
  • fagyasztott borsó a kukorica mennyiségével megegyezően (konzerv, befőtt nem jó)
  • harmad csemege uborkabefőtt
  • 4-5 tojás
  • 3 db ökölnél kicsit nagyobb alma
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 3-4 ek majonéz
  • kicsi mustár
  • só, bors, cukor, pirospaprika

Elkészítés:

A tojásokat sós vízbe tegyük fel főni 10 percre. A só azért szükséges, mert könnyebb pucolni a tojást, ha sós vízben főtt meg és utána rögtön hideggel engedjük fel az edényt. Tojásszeletelő gerezdszeletelő részével vágjuk fel a tojást, majd a cikkeket késsel daraboljuk tovább.

A krumplit apró kockákra vágva, sós, ételízesítős vízben főzzük meg.

A répát, borsót, kukoricát(ha nem konzerv) sós, cukros, ételízesítős vízben főzzük meg. A nyers répa lassabban fő, mint a mirelit, így ne öntsük össze, de a borsó és kukorica mehet egyszerre. A kukorica esetén kiváló alternatíva a konzerv, de borsó esetén ez nem mondható el. A konzerv borsó íze és színe nem olyan, mint a fagyasztotté. 

A csemege uborkát és almát apró kockákra vágjuk.

A tejfölt a majonézzel, mustárral, cukorral, sóval, borssal, pirospaprikával enyhe édes, krémes ízűre keverjük. Ha még menzás tejföl íze van, akkor nem jó. Érezni kell kicsit a pirospaprika ízét is. 

Összekeverjük alaposan az öntetet és a feldarabolt előkészített alapanyagokat. Edénybe tesszük legalább egy éjszakán át pihentetjük hűtőben. 

Dekoratívan is tálalhatjuk:

Kicsit túlexponált a kép nem adja vissza a fenti eredeti színes színét.




Megjegyzések