Ehető moha készítése Denis receptje alapján

Imádom a színes, egyszerű, látványos dekor elemeket. Az ehető moha is ilyen. Denis az orosz, ahogy én nevezem, igen érdekes és látványos recepteket tesz fel youtube-ra, szóval biztosan fogtok még vele itt nálam találkozni. Denis receptjében glükóz szirup szerepel, de házi készítésű invert cukorral is helyettesíthető elmondása szerint. Találtam glükóz nélküli receptet is, de ott citromsavat adtak hozzá, majd kipróbálom azt is. 

Külön köszönöm ügyvezetőmnek a szinkrontolmácsolást, így a videó teljes tartalmát is megismerhettem. 

Ehető moha videója:

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 30 g glükóz szirup
  • 12 g cukor
  • 25 g liszt
  • 5 g sütőpor
  • 3 db papírpohár

Glükóz szirup: webáruházakban, torta alapanyagos boltokban biztosan kapható. 1 kg nagyjából 700-900 Ft táján mozog, nem vészes. Átlátszó, iszonyatosan sűrű, ragacsos, nyúlós ragasztónak tűnik. Enyhén édes íze van. Helyettesíthető invert cukorral a recept szerint. Az invert cukorra találtok neten receptet, de nem más mint egy cukorszirup. Ha cukorszirupot használtok, akkor a moha biztosan sokkal édesebb lesz, szinte gejl édes. Glükózzal készítve olyan íze volt, mintha a piskóta receptből lefeleztem volna a cukrot. 

Elkészítés:

A tojást, a glükózt, cukrot keverjük habosra egy tálban.  A lisztet a sütőporral keverjük el egy másik tálban.

Adjuk hozzá az ételfestéket és keverjük tovább. A lisztes sütőport adjuk a habosított színezett masszánkhoz és kanállal keverjük jól el.

Öntsük kb a pohár 1/3-áig és 800-1000 watton mikróban 1 percig melegítsük. Vegyük ki, állítsuk fejre és hagyjuk kihűlni.

Nekem az 1 perc szerintem sok volt, mert láttam felfutni, majd az utolsó 10 másodpercben összeesett a massza, így a végeredményem sűrűbb lett mint Denis videójában. Valószínűleg ki kell mikrónként tapasztalni, hogy mi válik be. A poharakat célszerű rácsra tenni és hűlni hagyni, mert így ahogy nálam látható, bevizesedik. Kihűlés után én nem szétvágtam a poharat, hanem villával benyúltam és egyben ki tudtam emelni az egész tésztát. A poharat elmostam és legközelebb is tudom használni. 

A mohát kihűlés után szét kell tépkedni, akkor lesz igazán mutatós, egyben hagyva még elég esetlenül néz ki:





Najó, azt hiszem túltoltam a zöldet... pedig csak egy csepp festék volt, de ez tényleg radioaktívzöld színe lett... 

Természetesen nem csak zöld színben készíthető, mindenki fantáziájára van bízva, hogy milyenre színezi, és hogyan használja dekorként. 

Megjegyzések